Sängyn valinta – Hyvän sängyn osto-opas

Tässä sängyn valintaoppaassa kerromme kaikki ne tärkeimmät asiat, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa uutta sänkyä tai patjaa. Lue opas läpi ja kysy rohkeasti lisää myyjiltämme, niin Oulun myymälässä kuin verkkokauppamme asiakaspalvelussa. Heiltä saat ammattilaisen vastauksen kaikkiin sängyn ja patjan ostamisessa askarruttaviin kysymyksiin.

Lähtökohtaisesti sängyn valintaa tulisi aina ajatella pitkäkestoisena sijoituksena, jolla on vaikutus sängyn käyttäjän jokapäiväiseen elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin moneksi vuodeksi eteenpäin. Tämä ajatus on aina hyvä perusta, olitpa ostamassa sänkyä tai patjaa lapselle, nuorelle tai aikuiselle.

Jokainen meistä tarvitsee hyvän ja laadukkaan sängyn, joka tukee nukkuessamme kehoa oikeaan asentoon ja parantaa näin unen laatua. Sopivan vuoteen valintaan kannattaa käyttää aikaa sekä asiantuntevien myyjiemme apua.

Muista nämä, kun olet ostamassa sänkyä:

    1. Tarvitsenko uuden sängyn? Jos nykyinen sänkysi on 10-15 vuotta vanha, rikki tai muuten epäsopiva nykyiseen elämäntilanteeseesi, on aika lähteä sänkyostoksille.
    2. Sänky on sijoitus hyvinvointiin. Tilastojen mukaan vietämme sängyssä kolmasosan elämästämme. Panostamalla laadukkaan sängyn ostamiseen, teet satsauksen hyvään uneen ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
    3. Hyödynnä myyjän ammattitaitoa. Myyjämme tietävät eri sänkyvaihtoehdoista kaiken tarvitsemasi. Jos sinulla on kokemuksia hyvästä sängystä, kerro niistä rohkeasti myyjälle, sillä juuri sinulle sopivan sängyn löytäminen on aina yhteistyötä.
    4. Luota intuitioosi ja tuntemuksiisi. Kun kokeilet erilaisia sänkyjä rauhassa, voi jokin sänkymalli tuntua selvästi paremmalta kuin muut.
    5. Oikean kokoisen sängyn valinta. Sängyn pituus, leveys ja korkeus riippuvat nukkujista ja makuuhuoneen koosta. 
    6. Säätövuode ei ole ylellisyyttä. Jos luet sängyssä paljon, kärsit selkäongelmista tai hengitystieoireista, suosittelemme vahvasti moottorisängyn hankkimista.
    7. Sänky on osa sisustusta. Älä osta sänkyä koskaan ulkonäkö edellä, vaan keskity sen ominaisuuksiin ja ennen kaikkea siihen, miltä se tuntuu. Valikoimissamme on kuitenkin paljon erilaisia sänkyjä, joihin voit valita omaan sisustukseesi parhaiten sopivan kuosin, sängynjalat ja sängynpäädyn.

    Ennen kuin lähdet sänkyostoksille

    Mieti alkuun mikä on pohjimmainen syy sille, että olet harkitsemassa uuden sängyn hankintaa? Tuntuuko nykyinen sänky epämukavalta, onko patja painunut notkolle, heräiletkö usein eikä uni ole levollista? Onko nykyinen sänky ollut aikoinaan hyvä vai alkujaankin virhevalinta? Onko sinulla normaalia enemmän selkäkipuja tai puutuvatko raajat nukkuessasi? Onko elämäntilanteesi muuttunut ja tarvitse eri kokoista sänkyä? Vai haetko sisustukseesi paremmin sopivaa vuodetta? Oletko nukkunut jossain muualla sellaisessa sängyssä, jonka hankinnasta haaveilet?


    Kuva: Huono sänky aiheuttaa erittäin usein mm. selkäkipuja. Siksi sängyn valintaan kannattaa panostaa hyvin.

    Vastasitpa vaikka vain yhteen edellä mainituista kysymyksistä kyllä, niin uuden sängyn ostaminen on varmasti perusteltua. Ja syitä voi olla monia muitakin. Sen selvittäminen itselle ja kertominen ammattitaitoiselle myyjällemme, auttaa löytämään oikeanlaisen sängyn nopeammin.

    Myös uuden sängyn ostamiseen käytettävissä oleva budjetti ja sen huonetilan koko, johon uusi sänky on tarkoitus sijoittaa, ovat merkitseviä tekijöitä uuden sängyn valitsemisessa ja auttavat myös myyjää löytämään parhaan mahdollisen kriteereihin sopivan vuoteen.

    Mikä on hyvän sängyn hinta?

    Sänkyvalmistajilla on vuoteita erilaisille budjeteille. Esimerkiksi sängyn koko, patjan ominaisuudet, materiaalit sekä mahdolliset lisävarustelut ovat hintaan vaikuttavia tekijöitä. Kallen Kalusteen valikoimasta löydät sänkyjä ja patjoja monissa eri hintaluokissa.

    Vaikka sänky tuntuisi kertaostoksena kalliilta, kuten jo aiemmin tuli todettua, siihen investointia kannattaa ajatella pitkän aikavälin sijoituksena. Laatusänky säilyttää ominaisuutensa käytössä vuosikausia ja tällöin sellaisen hankkiminen on myös ekologista.

    Minkä kokoisen sängyn tarvitsen? 

    Sängyn koko riippuu käyttötarpeesta ja huonetilan koosta. Sängyn ollessa riittävän leveä ja pitkä nukkujalleen, nukkumismukavuus paranee. Yleisimmät sängyn leveydet ovat yksinnukkujalle 80/90/120 cm ja parisänkynä yhtenäisellä patjalla 140 cm sekä kahdesta rungosta koostuvat 160 cm ja 180 cm. Parisängyissä hyvin suosittu koko on 160 cm leveys, jolloin nukkumisleveyttä on 80 cm. 120 cm tai 140 cm sängyt ovat puolestaan hyvä valinta yksin nukkuvalle aikuiselle. Yhden hengen 80 cm tai 90 cm runkopatja soveltuu yhtä lailla myös teinin tai vaikkapa opiskelijan ensikotiin.

    Sängyn pituuden tulisi olla vähintään 15-20 cm pidempi kuin nukkujan pituuden, jolloin sänkyyn jää riittävästi liikkumavaraa. Korkeasta sängystä on helpompi nousta kuin matalasta. Sänky tulisi sijoittaa huoneeseen siten, että sen sivuilla ja jalkapäätyyn jää minimissään puoli metriä kulkutilaa, mielellään aina enemmän.

    Millaisessa sängyssä haluat nukkua?

    Nukkumisasennot


    Kuva: Oikeanlaisessa nukkumisasennossa selkärangan tulisi olla sivulta katsottuna suorassa.


    Kuva: Jos oma nukkumisasentosi näyttää tällaiselta, on tärkeää korjata asia pian.

    Monelle luontevin nukkumisasento on kyljellään makuu. Tällöin hengitys on helppoa. Selkärangan tulisi olla sivulta katsottuna suorassa, jolloin lonkan sekä hartian täytyy upota patjaan syvemmälle ja vyötärön kohdalla patjan pitää antaa enemmän tukea.

    Esimerkiksi niskavaivoista tai närästyksestä kärsiviä suositellaan nukkumaan selällään. Lantion tulisi painua patjaan, pää ei saisi nousta liian korkealle ja selän luontaiset kaaret säilyvät selällään nukuttaessa oikeassa asennossa.

    Moni saattaa tykätä nukkua vatsallaan, vaikka se on nukkumisasento, jota ei suositella koska tällöin pää kääntyy sivulle, rinta- sekä kaularanka kiertyvät ja selkäranka jää hankalasti notkolle. Jos tykkäät nukkua vatsallaan, voi syy tähän olla liian kova patja. On todettu, että kun patja vaihdetaan pehmeämmäksi, monet vatsallaan nukkuneet muuttavat nukkumisasentoaan kylkiasentoon.

    Vuode on sinulle ergonomisesti sopiva silloin, kun vartalo uppoaa patjaan niin, että selkäranka on luonnollisessa asennossa ja mihinkään kehon osaan ei kohdistu painetta riippumatta siitä nukutko kyljelläsi tai selälläsi.

    Muistathan, että sängyn ostamisessa tärkein kriteeri on se, että vuode tuntuu sinusta mukavalta. Valitettavasti mikään mittaus ei pysty täydellisesti kertomaan, millaisesta vuoteesta juuri sinä pidät. Siksi on tärkeää luottaa omiin tuntemuksiin. Paras vaihtoehto löytyy vain kokeilemalla, sillä sänkyvalmistajia ja vuodetyyppejä on paljon. Varaa siis riittävästi aikaa uuden sängyn hankintaan. 

    Sängyn materiaali ja väri?

    Kun löydät sängyn, joka tuntuu sinusta hyvältä, on laadukas ja teknisiltä ominaisuuksiltaan tarpeitasi vastaava, on aika pohtia miltä uusi sänky näyttää kotonasi? Lähes kaikista sänkymalleista on tarjolla vähintäänkin eri värejä, useimmista myös erilaisia materiaalivaihtoehtoja ja kuoseja. Myös sängynjalkojen valinnalla taikka sängynpäädyn lisäämisellä, saat uuteen sänkyysi aivan omanlaisen sisustuksellisen elementin.

    Kuva: Kokeile ja testaa eri sänky- ja patjavaihtoehtoja ajan kanssa.

    Laadukkaan sängyn tunnistat myös sen viimeistelystä; tikkaukset ja saumat on tehty huolella, ja kankaat ovat kauniita ja kestäviä. Uusi sänkysi on siis parhaimmillaan upea sisustuselementti kotiisi!

    Allergiatekijöiden huomiointi sängyn valinnassa

    Jos kotisi on ns. allergiakoti, on myös sängyn materiaalivalinnat tehtävä huolella ja Kallen Kalusteen ammattilaiset ovat auttamassa tässäkin asiassa mielellään. Uusi sänky ei saa häiritä nukkujaa millään tavalla. Siksi huomio kannattaa kiinnittää sängyn lisäksi myös patjan, petauspatjan sekä vuodevaatteiden materiaaleihin.

    Muista pitää huolta myös nukkumishygieniasta. Pidät sänkysi puhtaana vaihtamalla ja tuulettamalla vuodevaatteet säännöllisesti. Samalla kun vaihdat vuodevaatteet, suosittelemme imuroimaan myös sängyn.

    Sängyt aikuisille

    Artikkelin alussa olemme käyneet läpi sitä millaisia asioita on hyvä olla selvillä, kun lähdetään ostamaan uutta sänkyä sekä millaisiin asioihin tulisi kiinnittää huomiota eri vuodemalleja kokeiltaessa. Edellä kerrotut vinkit sopivat kaikkiin erilaisiin tarjolla oleviin sänkyvaihtoehtoihin, joista on kerrottu seuraavaksi tarkemmin.

    Huomioithan, että kaikista alla kerrotuista sänkyvaihtoehdoista löytyvät sekä yksilösängyt että parisängyt.

    Miksi valita runkosänky, eli runkopatja?

    Runkosänky on hyvä ja ergonominen patja, joka mukailee mukavasti omaa nukkuma-asentoa. Samalla se tarjoaa mihin tahansa makuuhuoneeseen kevyemmän ilmeen omaavan vuoteen jalkojensa ansiosta – runkopatjan jalat ovat selkeästi korkeammat, jolloin sängyn alle jää mukavasti tilaa siivota tai lisätä vaikkapa säilytyslaatikkoja. Kallen kalusteen valikoimassa on monenlaisia runkopatjasänkyjä, mukaan lukien useita eri kokoja ja värejä, erikokoisille ja -painoisille nukkujille.

    Kuva: Kotimaisen Hilding Andersin valmistama Eden 6 -runkosänky on hieno esimerkki laadukkaasta, mutta kohtuuhintaisesta runkosängystä.

    Hyviä poimintoja runkosänkyjen valikoimastamme:

    Miksi valita jenkkisänky?

    Jenkkisänky on selkeästi normaalia sänkyä korkeampi, mikä antaa vuoteelle näyttävyyttä ja muhkeutta. Laadukkaassa jenkkisängyssä on alarungossa jämäkkä joustinsänky sekä sen päällä kestävä ja hyvin vartalosi liikkeitä myötäilevä pussijousisto. Sängyn viimeistelee mukavan pintapehmeyden antava petauspatja. Jenkkisängyissämme on valittavissa eri kovuusasteita, verhoiluja, värejä sekä kokoja.

    Kuva: Kotimaisen Unicon valmistama Sinfonia Pocket -jenkkisänky on huippulaadukas esimerkki hinta-laatusuhteeltaan täydellisestä jenkkisängystä. Myös värivalikoima luo puitteet makuuhuoneen sisustukselle.

    Hyviä poimintoja jenkkisänkyjen valikoimastamme:

    Valikoimassamme on myös jenkkisängyn ulkonäköä edustavia sänkymalleja, jotka koostuvat joustinpatjasta ja alarungosta ilman alajoustimia. Tällaisia edullisempia malleja ovat mm. Vienna- ja Lakeus-jenkkisängyt.

    Miksi valita moottorisänky?

    Moottorisänky on loistava valinta, kun haluat katsella tv:tä tai lukea kirjaa sängyssä. Useat lonkka- ja selkävaivoista kärsivät ovat kokeneet moottorisängyn helpottavan heidän elämäänsä, erityisesti sänkyyn meneminen ja siitä nouseminen helpottuvat. Moottorisängyn avulla kehon saa tuettua juuri oikeista kohdista miellyttävään asentoon, jolloin yöunet rentouttavat paremmin. Moottorisänky sopii hyvin myös raskasta seisomatyötä tekeville, kuorsaamisesta kärsiville sekä sairauden takia paljon aikaa sängyssä viettäville.

    Sänkyjemme moottoreissa käytetään laadukkaita ja äänettömiä komponentteja, jotka takaavat pitkän käyttöiän. Moottorisänky koostuu rungosta, joustinpatjasta ja petauspatjasta. Laadukkaammissa moottorisänkymalleissa patja on integroitu säätöpohjaan kiinni, jolloin patja pysyy aina paikoillaan ja myötäilee hyvin moottoripohjan liikkeitä.

    Kuva: Norjalaisen Wonderlandin moottorisängyt, eli säädettävät sängyt edustavat sänkyvalikoimamme ehdotonta lippulaivamallistoa.

    Hyviä poimintoja moottorisänkyjen valikoimastamme:

    Milloin valita sängyn runko?

    Sängyn rungolla saadaan luotua perinteinen sänky. Sängyn runko sisältää rungon ja pohjan. Sängyn runkoon voidaan laittaa joustinpatja, vaahtomuovipatja tai erilaisia erikoispehmustepatjoja. Sängyn rungoissa on useita eri kokoja ja värejä valittavana. Sängyn rungot ovat pääsääntöisesti koivusta ja mdf:stä valmistettu.

    Kuva: Kotimaisen Kiteen Huonekalutehtaan Notte-kalustesarjaan kuuluvat Notte-parisänky ja Notte-runkosänky ovat suosituimpia sängyn runkoja valikoimassamme.

    Miten valitsen patjan oikein?

    Aivan kuten koko sängyn valintaan, myös patjan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta, niin löydät varmimmin patjan, joka sopii juuri sinun kehollesi. Laatupatja auttaa hyviin ja riittävän pitkiin yöuniin. Patja tulee valita yksilöllisesti, koska siihen vaikuttavat niin nukkujan koko kuin mieltymyksetkin.

    Muista nämä, kun olet ostamassa patjaa:

      1. Tarvitsenko uuden patjan? Jos nykyinen patjasi on yli 10-15 vuotta vanha, painunut kuopalle, tuntuu epämukavalta, on epäsiisti tai haittaa muutoin nukkumistasi, on aika lähteä patjaostoksille.
      2. Oikean kokoisen patjan valinta. Patjan koon määrittää sängynrunko, joten mittaa sängynrunko ennen kuin ostat siihen uuden patjan. Patjan pitää olla myös kooltaan vähintään 15 cm pidempi kuin nukkujan pituus on, ja leveyttä pitää olla vähintään 80 cm nukkujaa kohden.
      3. Pitääkö patjan olla kova vai pehmeä? Yleissääntö on, että mitä painavampi nukkuja on, sitä kovempi patja ja kevyemmälle nukkujalle sopii puolestaan pehmeämpi patja.
      4. Erilaiset patjan jousitukset. Jousitetuissa patjoissa käytetään joko pussijousitusta, Bonnell-jousitusta tai vyöhykejousitusta. Kallen Kalusteen ammattitaitoiset myyjät kertovat mielellään tarkemmin eri vaihtoehdoista.
      5. Miten valitsen hyvän petauspatjan? Petauspatjan jäykkyyden valinnassa kannattaa luottaa oman kehon mieltymyksiin ja panostaa laadukkaaseen tuotteeseen.

      Valitsenko kovan vai pehmeän patjan?

      Patjaa ostettaessa yksi oleellisimpia valittavia asioita on sen jäykkyys. Koska kehomme ovat yksilöllisiä, kannattaa valita juuri itselle sopiva patja, vaikka nukkuisi parisängyssä. Ensimmäinen huomioitava seikka on oma painosi. Mitä painavampi nukkuja on, sitä kovempi patjan olisi hyvä olla, kun kevyemmälle nukkujalle sopii paremmin pehmeä patja. Liian pehmeä patja vääntää selän ikävästi kaarelle ja liian kova patja ei puolestaan muotoudu tarpeeksi nukkujan muotojen mukaan, eikä näin ollen tue selkää.

      Kun patja tukee yhtä aikaa oikealla tavalla selkää ja myötäilee kehoa, voidaan todeta että sen jäykkyysaste on sopiva. Patjan tulisi olla pehmeä kehon leveimmässä kohdassa ja kantava kehon painavimmissa kohdissa. Patjan jäykkyyttä on myös mahdollista säätää jonkin verran oikeanlaisen petauspatjan valinnalla.

      Patjojen erilaiset jousitukset

      Pussijousituksessa jokainen yksittäinen jousi on pakattu omaan kangaspussiin ja nämä kangaspussit on yhdistetty toisiinsa liimaamalla. Tällöin jokainen jousi joustaa itsenäisesti tarpeen mukaan. Yleisesti ottaen pussijousitettu patja tukee vartaloa hyvin ja on äänetön. Pussijousitus estää myös patjan häiritsevää sivuttaisliikettä, jolloin esimerkiksi parisängyssä vieressä nukkuva ei häiriinny.

      Bonnell-jousituksessa kaikki jouset on yhdistetty toisiinsa langalla. Tällöin jokaisen jousen liike vaikuttaa viereisiin jousiin. Bonnell-jousitusta käytetään monissa runkopatjoissa ja jenkkisängyissä ns. alajousituksena. Bonnell-jousitus on myös edullisempi ja sopii kevyemmille ihmisille, kuten  esimerkiksi lapsille ja nuorille.

      Vyöhykejousitettu patja koostuu nimensä mukaisesti erilaisista vyöhykkeistä, joissa käytetään eri vahvuisia lankoja joustimissa. Näin patjasta saadaan tehtyä eri vyöhykkeiden osalta tarvittaessa joko jäykempi tai pehmeämpi. Vyöhykejako tekee patjasta hyvin nukkujan vartaloa tukevan. Pehmeämpi vyöhyke sijoitetaan hartioiden, lantion ja polvien kohdalle, jotta hartiat ja lantio pääsevät painumaan patjaan. Patjoissa käytetään yleensä joko 5- tai 7-vyöhykkeistä joustinjärjestelmää.

      Patjat aikuisille

      Milloin valita joustinpatja?

      Joustinpatjassa patjan jäykkyyttä säädetään joustinjärjestelmällä, joka voi olla pussijousitus, Bonnell-jousitus tai vyöhykejousitus. Joustinpatja tukee ja myötäilee nukkujan vartaloa oikealla tavalla ja siinä on miellyttävä nukkua. Rakenteensa vuoksi patja on myös hyvin hengittävä, koska ilma pääsee kiertämään tehokkaasti. Joustinpatjat ovatkin erittäin suosittu valinta, joka sopii erilaisiin sängynrunkoihin. Suosittelemme joustinpatjan päällä käytettäväksi kuitenkin sopivaa petauspatjaa.

      Kuva: Kotimaisen Unicon valmistama Pegasus-joustinpatja on hinta-laatusuhteeltaan todella hyvä joustinpatja. Kuvassa joustinpatjan päällä erikseen myytävä petauspatja.

      Hyviä poimintoja joustinpatjojen valikoimastamme:

      Milloin valita vaahtomuovipatja?

      Vaahtomuovipatja on hyvä valinta patjaksi, se tukee ja myötäilee vartaloa hyvin ja on pitkäikäinen, jos huolehtii hyvin sen käytöstä ja huollosta. Vaahtomuovipatjoissa on yleensä irrotettava päällinen, jonka voi pestä. Materiaali on synteettistä vaahtoa, joka on erittäin hengittävä eikä aiheuta tästä syystä hikoilua. 

      Aikuisille sopiva vaahtomuovipatjan paksuus on yleensä 10-15 cm ja sen päälle petauspatja. Painavamman nukkujan kannattaa kuitenkin valita paksumpi ja jämäkämpi patja. Vaahtomuovipatjoja löytyy aina edullisista peruspatjoista kalliimpiin ja laadukkaampiin vaihtoehtoihin kotimaisilta valmistajilta.

      Milloin valita merory-patja, eli älyvaahtomuovipatja?

      Käyttäjän lämmön ja painon mukaan tarkasti muotoutuvat viskoelastiset patjat tunnetaan myös älyvaahtomuovipatjoina tai memory-patjoina. Näissä patjoissa ideana on, että patjan miljoonat avonaiset solut myötäilevät täydellisesti kehon muotoja tukien aina parhaiten niitä kehon osia, joissa tukea tarvitaan. Kun käännyt tai nouset patjalta, se palautuu takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

      Osa ihmisistä kokee nukkuvansa memory-patjalla rauhallisemmin kuin perinteisellä vaahtomuovipatjalla. Tämä johtuu siitä, että memory-patjalla keho löytää hyvän nukkuma-asennon vaivattomammin ja rentoutuu nopeammin uneen, ilman turhaa kääntyilyä.

      Kuva: Kotimaisen Hilding Andersin valmistamalle Eden 7 -memorypatjalle, eli älyvaahtomuovipatjalle myönnetään 10 vuoden painumattomuustakuu!

      Miten valitsen hyvän petauspatjan?

      Sijauspatja, toiselta nimeltään petauspatja eli ”petari” on tarpeellinen osa sänkyä riippumatta sängyn mallista tai patjan mallista. Petauspatja suojaa patjaa kulumiselta ja likaantumiselta, mikä puolestaan lisää edullisemman petauspatjan alla olevan kalliimman patjan käyttöikää.

      Ennen kuin kiinnität huomiosi hyvän petauspatjan valintaan, huolehdi että sen alla oleva patja on kunnossa ja juuri sinulle sopiva, koska varsinainen patja määrittelee kuitenkin lopulta sen, miten hyvän tuen saat nukkuessasi. Kuten jo aiemmin todettua, petauspatjalla voi säädellä sitten pintajäykkyyttä. On makuasia, valitsetko itsellesi pehmeämmän vai kovemman petauspatjan. Valinnassa kannattaa luottaa oman kehon tuntumaan petauspatjaa kokeillessa.

      Petauspatjan suositeltu käyttöikä on 4-5 vuotta. Petauspatjojen materiaaleja on monia. Kallen Kalusteen valikoimassa petauspatjojen materiaalit ovat vaahtomuovi, erikoisvaahtomuovi eli stylex, luonnonkumi, viskoelastinen ja villa-lateksi.

      Kuva: Valikoimastamme löytyy niin tavanomaisia petauspatjoja kuin myös erittäin ylellisiä ja huippulaadukkaita petauspatjoja, kuten kuvan Kamjo-petauspatja, joissa on käytetty hevosenjouhta.

      Hyviä poimintoja petauspatjojen valikoimastamme:

      Sängyt lapsille

      Millainen on hyvä lasten sänky?

      Meiltä löydät laadukkaat lastensängyt eri ikäisille lapsille. Valikoimassamme korostuvat ennen kaikkea yksinkertainen ja selkeä muotoilu. Sängyt on valmistettu kestämään kovaa käyttöä ja lasten leikkejä. Värivaihtoehdoissa korostuvat erityisesti klassiset ja ajattomat värit eli musta ja valkoinen, jotka kestävät hyvin aikaa. Erityisesti valkoisia lastensänkyjä on hyvin saatavilla.  Muuntautuva sänky palvelee leikki-ikäisestä alkaen aina aikuisikään asti. Sänkyjen muotoilu miellyttää skandinaavista makua, ja ne on helppo räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi.  

      Sänky kasvaa lapsen mukana. Monipuolisesta valikoimastamme löydät lukuisia keskenään yhteensopivia osia, joista saa muunneltavia ja tilaa säästäviä vuoderatkaisuja perheen ja lapsen eri elämänvaiheiden tarpeisiin. Jatkosängyssä on paljon kasvunvaraa lapsen nopeaan kasvuun ja kehitykseen. Osassa malleissa sänkyihin sisältyy turvalaidat, mutta voit myös ostaa lisäturvalaidat taataksesi lapsesi turvalliset unet. Lisäksi saatavilla on vuodelaatikollisia sänkyjä yökyläilijöile ja lasten sänkyjä lelulaatikolla.

      Kuva: Kotimaisen Unipuun valmistama Jatkopuu lasten sänky on jo klassikko.

      Miksi valita kerrossänky?

      Kerrossänky on erinomainen valinta lastenhuoneeseen, kun huoneessa nukkuu ja touhuaa useampi lapsi. Se on hyvä valinta kun tilat ovat ahtaat ja eikä lisätilaa ole muualla talossa saatavilla. Kerrossänky jättää enemmän lattiatilaa ja leikkitilaa huoneeseen, kun toinen sänky ei ole viemässä niiden paikkaa. Kerrossänkyihin on saatavilla normaalit lisävarusteet. Kerrossängyn alla on tilaa erilliselle vuodevaatelaatikolle tai lelulaatikolle, jolla saat lisää tilaa tavaroiden säilytykseen. Turvalaidalla takaat turvalliset yöunet perheen pienimmille. Lelulaatikko, varavuodelaatikot ja turvalaidat ovat tilattavissa erikseen.

      Kerrossänkyjä on niin pieniä kuin normaalikokoisia saatavana. Kerrossänky on tukeva ja jämäkkä vaihtoehto lapselle. Useissa malleissa sängyt saa myös eroteltua omiksi sängyiksi, kun lapsi alkaa kaivata omaa tilaa.  Lasten kerrossängyt on valmistettu kestämään kovaa käyttöä ja lasten leikkejä. Värivaihtoehdoissa korostuvat erityisesti klassiset ja ajattomat värit eli musta ja valkoinen, jotka kestävät hyvin aikaa. Lasten kerrossänkyjä on saatavilla useilta eri bärendeltä, jotka tarjoavat vain parasta laatua. Patjat sänkyihin myydään erikseen.

      Kuva: Edullinen, mutta tukeva ja laadukas Nukkumatti-kerrossänky on todellinen suosikkivalinta lasten huoneeseen.

      Hyviä poimintoja kerrossänkyjen valikoimastamme:

      Miksi valita parvisänky?

      Parvisänky on oiva ratkaisu pieniin tiloihin ja huoneisiin. Parvisängyt ovat tukeva rakenteisia ja oiva valinta kun tarvitsette enemmän tilaa. Lasten parvisänkyjä on saatavilla matalammalla ja korkeammalla parvella. Matalampi parvisänky sopii pienemmille lapsille ja korkeampi parvisänky on erinomainen valinta isommille lapsille. Parvisängyn tikkaat ovat yleensä muunneltavissa puolen mukaan. Lasten parvisänkyihin on saatavilla lisävarusteena turvalaitoja, joilla takaat turvalliset yöunet perheen pienimmille.

      Parvisänkyjä voit täydentää parven alle tulevalla pöytälevyllä ja hyllyköllä. Korkeissa parvisängyissä on suuret tilat sängyn alla pöydälle ja muille leikeille. Parvisänkyjen alle jäävään tilaan mahtuu usein myös pieni sohva, millä saa kätevästi lisäsängyn yövierailijoille. Pieniin parvisänkyihin on saatavana erilaisia säilytysratkaisuja ja työpöytiä. Parvisänky on oikea lastenhuoneen touhunurkkaus. Lasten parvisänky on kuin pieni huone, jossa lapsi voi nukkua, leikkiä ja tehdä läksyjä. Vain mielikuvitus on rajana, siinä miten sisustat parvisängyn ja sen ympäristön.

      Kuva: Kotimaisen Unipuun valmistama Unipuu-parvisänky sopii monenlaiseen lastenhuoneen sisustukseen.

      Hyviä poimintoja parvisänkyjen valikoimastamme:

      Patjat lapsille

      On tärkeää huomioida, että myös lapsi tarvitsee hyvän ja laadukkaan patjan. Kasvuikäisen lapsen keho tarvitsee oikealla tavalla tukea antavaa ja myötäilevää patjaa. 

      Kuva: Myös lasten patjat tulisi valita huolella ja lapsen ikä huomioiden.

      Vauvan patjan tulee olla kova ja kiinteä, jotta siinä on turvallista nukkua. Vauvan patjat ovat vaahtomuovipatjoja.

      Pienelle lapselle patjaksi suosittelemme jatkettavaa patjaa jatkettavaan sänkyyn. Tällöin lapsen kasvaessa sängyn pituutta voi kasvattaa kätevästi ja myös patjaa saa jatkettua helposti jatkopaloilla. Pienten lasten patjat ovat yleensä vaahtomuovipatjoja.

      Kouluikäisen lapsen patja on yleensä kehoa hyvin tukeva vaahtomuovipatja, memory-patja tai joustinpatja. On tärkeää pitää huolta, ettei patja ole liian pehmeä. Liian pehmeä patja voi aiheuttaa lapselle esimerkiksi selkävaivoja sekä rauhattomuutta yöuniin.

      Teini-ikäiselle patjaksi hyvä valinta on runkopatja tai joustinpatja. Niiden eri jäykkyysasteiden avulla löydetään nuoren kehoa parhaiten tukeva malli. Runkopatjan tai joustinpatjan kanssa suositellaan käytettäväksi nuorilla petauspatjaa samaan tapaan kuin aikuisillakin.

      Patjan ja sängyn huoltaminen

      Kuva: Patjojen säännöllinen imurointi ja muu puhdistaminen pidentää patjan käyttöikää.

      Puhdistamalla ja huoltamalla patjat ja sängyt säännöllisesti, pidennät niiden käyttöikää ja huolehdit samalla hyvästä nukkumishygieniasta. Näillä perusohjeilla ylläpidät kaikki kotisi patjat ja sängyt:

        1. Tuuleta patjat säännöllisesti, niin pölypunkkien määrä pysyy alhaisena. Nykyajan patjoja ei suositella tampattavaksi, koska se voi rikkoa patjan rakennetta. Hyvä vinkki päivittäiseen sängyn tuulettamiseen on se, että petaat sängyn vasta noin 1-2 tunnin kulutta siitä kun olet noussut sängystä ylös.
        2. Vaihda vuodevaatteet säännöllisesti. Yleinen suositus on tehdä tämä noin 2 viikon välein.
        3. Suojaa petauspatja patjansuojuksella, niin pidennät petarin käyttöikää ja pidät sen puhtaampana.
        4. Imuroi patja, petauspatja ja sänky säännöllisesti, jotta lika ei pääse tukkimaan kankaiden hengittävyyttä.
        5. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vapaasti patjan läpi, jotta kosteus pysyy pois. Sängyn pohjan ei ole hyvä olla umpinainen, vaan jonkinlainen säleikkö. Runkosängyissä vastaavasti huolehdittaan, että sängyn alla on riittävästi tilaa, jossa ilma kiertää.
        6. Käännä patjat ja petauspatjat säännöllisesti, jotta ne kuormittuvat tasaisesti ja pysyvät paremman näköisenä ja toimivampana pidempään.

        Kuva: Petauspatja on helpompi pitää puhtaana ja jatkaa sen käyttöikää käyttämällä patjan suojusta, kuten kuvassa oleva Familon Pro -patjansuojus.

        Tilaa uusi sänky nyt – me autamme!

        Kallen Kalusteen sänkyvalikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto jokaiselle nukkujalle. Opastamme halutessasi alusta saakka juuri sinulle sopivan ja tarpeitasi vastaavan sängyn valinnassa, tilaamisessa sekä toimituksessa kotiovellesi saakka.

        Tilaa uutiskirjeemme
        Tilaa nyt Kallen Kalusteen ilmainen uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotteista, tarjouksista sekä tapahtumista!
        Emme spämmää, saat uutiskirjeen keskimäärin 2 krt/vko ja voit koska tahansa peruuttaa tilauksesi.
        Seuraa meitä somessa
        Hae inspiraatiota sisustukseen, löydä sopivia väriyhdistelmiä, osallistu jännittäviin arvontoihin tai tirkistele muuten vain.
        Loading...