Ruokapöytä ja tuolit – näin valitset

Sanotaan, että keittiö on kodin keskipiste – ja useimmiten se on eritoten keittiön ruokapöytä, jonka ääreen kokoonnutaan niin arkena kuin juhlahetkinä omalla perheellä sekä vieraiden kanssa. Ruokailuryhmä on yksi käytetyimpiä kodin huonekaluja. Siksi ruokapöydän ja ruokapöydän tuolien valinta kannattaa tehdä huolella. Ruokailuryhmä on tärkeää valita myös niin, että se sopii kodin muun sisustuksen kanssa yhteen. 


Kuva: FeelDesignin 150 cm pyöreä jatkettava musta Circle-ruokapöytä sekä mustat Gotland-pinnatuolit.

Meillä Suomessa oli pitkään trendinä hankkia ruokapöytä ja siihen ruokapöydän tuolit harmonisesti yhteensopivana pakettina, eli ruokailuryhmänä. Kalustekaupassa on huomattu tämän trendin väistyneen pikkuhiljaa taka-alalle ja tänä päivänä uskalletaan rikkoa enemmän rajoja. Nykyisin ruokapöytä ja sen ympärille ostettavat tuolit voivat olla hyvinkin erilaiset, vaikka ne samaan aikaan hankittaisiinkin.


Kuva: Nykytrendin mukaisesti ruokapöytä ja siihen yhdistettävät tuolit voivat muodostaa hyvinkin kirjavan, rajoja rikkovan kokonaisuuden.

Tässä ruokapöydän valintaoppaassa kerromme kaikki ne tärkeimmät asiat, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa uutta ruokapöytää sekä ruokapöydän tuoleja. Lue opas läpi ja kysy rohkeasti lisää myyjiltämme, niin Oulun myymälässä kuin verkkokauppamme asiakaspalvelussa. Heiltä saat ammattilaisen vastauksen kaikkiin valinnassa askarruttaviin kysymyksiin.

Ruokapöydän muoto – pyöreä, suorakaide vai ovaali


Kuva: KalleDesign-malliston uusinta pöytävalikoimaa edustava Woodcraft-ruokapöytä suorakaiteen muotoisena. Tätä massiivisaarnista valmistettua pöytää on saatavana 13 pöytäkokoa, 5 jalkavaihtoehtoa, 5 värivaihtoehtoa ja 2 kansivaihtoehtoa.

Suomalaisten kodeissa selvästi yleisin ruokapöydän muoto on suorakaide. Tämä on ymmärrettävää, sillä kotiemme tilaratkaisut on useimmiten suunniteltu juuri sopivasti suorakaiteen muotoista ruokapöytää varten, olipa pöytä sitten pieni tai suuri. Ja toki myös historiasta katsottuna esimerkiksi pirtin pöydät ovat olleet juuri tätä muotoa edustavia. Suorakaiteen muotoisen pöydän etuina ovat ehdottomasti tilankäytön lisäksi tuttu ja turvallinen tapa istua vastakkain sekä tarpeen tullen istumapaikkojen helppo lisääminen pöydän päätyihin.

Hyviä poimintoja suorakaiteen muotoisista ruokapöydistä valikoimastamme:


Kuva: Kallen Kalusteen omaa KalleDesign-mallistoa edustavat pyöreät tammiset Linea-ruokapöydät ovat erittäin suosittu hankinta ruokapöydäksi juuri nyt.

Pyöreä ruokapöytä on todella käytännöllinen ja tilan tuntua tuova ratkaisu. Pyöreässä ruokapöydässä on helppo istua isommallakin porukalla. Pyöreä pöytä rikkoo muotokielellään kauniisti skandinaavisessa arkkitehtuurissa ja muotoilussa suosittua suoralinjaisuutta ja pyöreän pöydän etuna on se ettei siinä ole teräviä kulmia, joka voi olla esimerkiksi lapsiperheissä toivottua

Erityisesti keskijalallisen pyöreän pöydän ääressä on myös helpompi liikkua ja istuutua, sillä pöydän jokainen puoli on yhtä helppo saavuttaa, kun pöydän jalka ei tule missään tilanteessa haitaksi. Näin voit vapaasti sijoittaa tuolit haluamaasi kohtaan. Tämä tekee pyöreistä ruokapöydistä erityisen käteviä, kun tarvitset joustavuutta ja tilan säästöä.

Yksi pyöreiden ruokapöytien tärkeimmistä eduista on niiden yhteisöllisyys. Pyöreän pöydän ympärillä kaikki pöytäkumppanit ovat samanarvoisessa asemassa, ja pöytäkeskustelu on helpompaa ja intiimimpää. Pyöreän pöydän ääressä on myös helpompi jakaa ruokaa ja juomaa kaikkien kanssa, mikä lisää yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuutta.

Hyviä poimintoja pyöreistä ruokapöydistä valikoimastamme:


Kuva: KalleDesignin Linea-sarjan ruokapöytää löytyy myös käytännöllisenä ovaalin mallisena, joko kiinteämittaisena tai jatkettavana. Kuvassa pöytäryhmään yhdistetty KalleDesiginin tyylikkäät Nigel-tuolit.

Uusimpana trendinä ruokapöytien muodoissa ovat ovaalin malliset ruokapöydät. Modernissa ovaalissa muodossa yhdistyvät oikeastaan pyöreän pöydän muotokieli sekä suorakaiteen muotoisen pöydän tilankäyttö. Valikoimista löytyy myös lähtökohtaisesti pyöreitä pöytiä, jotka voidaan jatkopalojen avulla laajentaa ovaalin muotoisiksi ruokapöydiksi. Ovaali ruokapöytien menekki on selvässä kasvussa ja tullee olemaan nouseva trendi tulevien vuosien ajan suomalaisten kotien ruokapöytinä.

Hyviä poimintoja ovaalin muotoisista ruokapöydistä valikoimastamme:


Ruokapöydän koko – jatkettava malli lisää käytettävyyttä


Kuva: Vilbelin Edna-malliston 90 cm syvydeltään olevia ruokapöytiä on saatavilla eri pituuksissa 140-220 cm väliltä, erilaisissa väriyhdistelmissä ja sekä puu- että metallijaloilla.

Yleisimmin ruokapöydän koko valitaan järkevästi hankintahetkellä käytettävissä olevan huonetilan mukaan. Yleisin ruokapöydän syvyys on 90 cm ja yleisimmät pöydän pituudet vaihtelevat 140–220 cm välillä. Valittavana on myös kapeampaa tai leveämpää sekä lyhyempää tai pidempää mallia. Unohtamatta tietenkään pyöreitä pöytiä, joissa yleisimmät koot ovat halkaisijaltaan 100–140 cm välillä.

Kuva: KalleDesignin pyöreästä Linea-ruokapöydästä on saatavilla jatkettava malli, mikä lisää pöydän käytettävyyttä esimerkiksi juhlatilanteissa.

Monista ruokapöydän malleista – niin suorakaiteen, pyöreän kuin ovaalin mallisista – löytyy myös jatkettavia ruokapöytiä. Jatkettava ruokapöytä lisää käytettävyyttä, esimerkiksi arjessa näppärän kokoisesta pöydästä saa käden käänteessä vaikkapa juhlia tai illanistujaisia varten riittävän ison pöydän, johon mahtuvat tarjottavat isommallekin porukalle. Pöytää jatketaan jatkopaloilla, joita voi useimmissa pöytämalleissa säilyttää kätevästi piilossa pöydän rakenteiden sisällä silloin kun niitä ei tarvita.

Hyviä poimintoja jatkettavista ruokapöydistä valikoimastamme:


Kestävä ruokapöytä on tehty hyvistä materiaaleista


Kuva: Puulonin 1960 -ruokailuryhmä edustaa nimensä mukaisesti 60-luvun muotokieltä. Pöydän laadukas tammella viilutettu koivuvaneri kansi on kestävä ja komea ratkaisu kodin kalustukseen. Tähän pöytäryhmään kuuluvat aina saman sarjan tyylikkäät tuolit.

Yleisin ruokapöydän valmistuksessa käytetty materiaali on puu. Ruokapöytiä tehdään myös MDF-kalustelevystä, laminaatista, metallista, kivestä sekä lasista ja näiden erilaisista yhdistelmistä. Ehdottomasti suosituin ruokapöydän pintamateriaali on massiivipuu. Esimerkiksi massiivimänty, massiivitammi tai massiivikoivu. Myös erilaiset viilupintaiset puupöydät ovat suosittuja. Maalatut ruokapöydät ovat usein MDF-kalustelevystä valmistettuja.

Puu on elävä materiaali, jolloin siinä on luonnollisia vaihteluita sekä sävyssä että puun syissä. Jokainen puinen ruokapöytä on ulkonäöltään ainutlaatuinen. Puu kypsyy ajan myötä ja värimuutokset ovat mahdollisia ja kaikki huonekalun osat tulisikin altistaa samalle määrälle valoa, jotta sävy säilyisi kauttaaltaan mahdollisimman tasaisena.

Kuva: Vilbelin Palma-ruokapöytää on saatavilla kuvan mukaisesti lakatulla tammikannella (ja tammijaloilla) tai massiivimännystä sekä niiden yhdistelmä eri väreissä.

Ruokapöydän kansi voi olla esimerkiksi valkaistu, petsattu, öljytty, lakattu tai maalattu. Tarjolla on monia pöytämalleja, joista löytyy erilaisia materiaali ja pintakäsittelyvaihtoehtoja valittavaksi. Pöytää hankittaessa kannattaa tutustua huolellisesti pöydässä käytetyn materiaalin ja pintakäsittelyn edellyttämään huoltotarpeeseen, jotta pöytä vastaa omia mieltymyksiä myös ylläpidon suhteen. Ammattitaitoiset kalustemyyjät osaavat kartoittaa asiakkaan mieltymykset sekä tottumukset ja suositella niiden perusteella oikeaa materiaalivalintaa.

Kuva: Esimerkiksi Vilbelin Edna-ruokapöydän jalat on mahdollista kiinnittää joko pöytälevyn päätyyn tai halutessaan hieman sisemmäksi pöytälevyn alle, jolloin käytettävyys ja kulkeminen helpottuu.

Ruokapöydän jalat valmistetaan yleisimmin joko puusta tai metallista. Perinteisin malli on varmasti neljä jalkainen ruokapöytä, jossa pöydän jalat on sijoitettu joko pöydän kulmiin tai vaihtoehtoisesti hieman sisemmäksi pöytälevyn alle, jolloin pöydän käytettävyys ja kulkeminen helpottuu. Jalan muoto on neljä jalkaisessa pöydässä useimmiten jollain tavalla pyöristetty.

Toinen suosittu ruokapöydän jalkamalli on ns. U-jalka tai kapeneva U-jalka. Monissa pöytämalleissa U-jalan sijoittelulle on tehty kaksi paikkaa, joko aivan pöydän päähän tai hieman sisemmäksi, jolloin pöydän päätyihin on mahdollista sijoittaa myös tuolit. Pyöreissä tai ovaalin muotoisissa ruokapöydissä keskellä sijaitseva massiivisen näköinen pylväsjalka on nykyään usein uritettu puinen jalka. Pyöreitä pöytiä löytyy myös kapealla metallijalalla.

Jos ruokapöydässä on jatkomekanismi tai jokin muu toiminnallisuuteen liittyvä mekanismi, kannattaa myös näiden toteutukseen ja laatuun (pöydän kannen ja jalkojen lisäksi) kiinnittää erityistä huomiota hankintahetkellä, jotta uusi ruokapöytä olisi myös toiminnallisuudeltaan pitkäikäinen.

Hyviä poimintoja mallistomme ruokapöydistä, joihin voi valita puu- tai metallijalat:

Trendikkäimmät ruokapöydät nyt


Kuva: Erittäin suosittu Vilbelin Lana-lankkupöytämalliston materiaalina on käytetty massiivimäntyä, joka on yksi suosituimmista pöydän pintamateriaaleista. Kuvassa pöytäryhmään yhdistetty Tenstarin musta/tammi väriset Texas-tuolit.

Tämän hetken ruokapöytien trendit voisi helposti kiteyttää kahteen sanaan: lankku ja pyöreä. Erilaiset lankkupöydät ovat olleet suosiossa jo hetken aikaa, eikä niiden kysyntä näytä hiipuvan. Muodoista pyöreät pöydät ovat nostaneet valtavasti suosiotaan. Valikoimasta löytyy nykyisin myös nämä kaksi trendiä yhdistäviä kokoonpanoja, eli pyöreitä lankkupöytiä.

Lankkupöytiäkin on monenlaisia. Yhteistä niille on tuotteen luonteeseen kuuluva, antiikkikäsittelyksi usein sanottava, puun eläväpinta ja rosoisuus. Lankut vedetään harjauskoneen läpi, jolla luodaan rustiikkinen ja epätasainen pinta. Näin saadaan oksat ym. muut puun luonnolliset epätasaisuudet kauniisti esille. Sydänpuu luo pintaan uria ja epätasaisuuksia, jotka kuuluvat tuotteen ilmeeseen. Lankkupöytä koostuu yleensä kahdesta leveästä lankusta, jotka voivat olla modernisti suoralinjaisia tai reunat voi olla muotoiltu mukailemaan aitoa tuppeen sahattua lankkua.

Kuva: KalleDesignin suosittu Barrel-ruokapöytä on esimerkki mallistomme pyöreistä ruokapöydistä, joissa on myös mahdollista valita pöydän ja jalkojen väri eri värisenä, joka luo kontrastia pöydän ilmeeseen.

Pyöreä ruokapöytä on toki aina ollut joidenkin kotien suosiossa, mutta on kasvattanut suosiotaan hyvin voimakkaasti. Tästä kertoo todella paljon laajentuneet eri valmistajien tarjoamat pyöreiden ruokapöytien mallistot, joista löytyy tänä päivänä perinteisten ”mummolan pöytien” lisäksi hyvinkin trendikkäitä muotoiluja, väriyhdistelmiä ja materiaaleja.

Trendiksi voidaan varmasti katsoa myös kaiken muotoisissa ruokapöydissä nykyisin paljon käytettävä tyyli, jossa pöydän kannen ja jalkojen värit ovat erit. Puun värinen kansi ja mustat jalat tai toisinpäin. Myös valkoiset jalat yhdistettynä johonkin puun värisävyiseen kanteen ovat toimiva yhdistelmä.

Löydä suosikkisi lankkupöydistä ja pyöreistä pöydistä valikoimastamme:


Valitse sopivat tuolit ruokapöytääsi


Kuva: FeelDesignin Bisquit-niminen valkotammiruokapöytä kalanruotokuvioinnilla yhdistettynä kevyisiin School-tuoleihin.

Ruokapöydän ääressä syödään, seurustellaan, tehdään läksyjä ja muita arkisia askareita. Siksi on tärkeää, että ruokailutilan tuolit ovat paitsi tyylikkäät, myös mukavat istua. Ruokapöydän tuolit ovat olennainen osa kodin sisustusta ja ruokailutilan toimivuutta. Keittiön tuolien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota sekä toimivuuden, tyylikkyyden että mukavuuden näkökulmasta.

Ruokapöydän tuolit voivat olla erilaisia muotoilultaan, materiaaleiltaan ja väreiltään. Kuten jo oppaan alussa totesimme, nykyisin ruokapöytiin yhdistetään rohkeasti hyvinkin erilaisia tuoleja, jotka eivät useinkaan ole samaa mallistoa ruokapöydän kanssa, mutta niissä on jokin muu yhdistävä tekijä, kuten väri, materiaali tai muu detalji.


Kuva: Kallen Kalusteen valikoimasta löytyy jopa yli 120 erilaista (sekä lisäksi väri ym. variaatiot) tuolia ja penkkiä yhdistettäväksi ruokapöytään.

Yleisimmät ruokapöydän tuolien materiaalit ovat puu, metalli ja kangas, mutta myös esimerkiksi nahkaa ja muovia käytetään paljon. Puisten tuolien suosio johtuu niiden kestävyydestä ja ajattomasta tyylikkyydestä, kun taas metalliset tuolit ovat usein modernimpia ja värivaihtoehtoja on enemmän. Kangas- ja nahkaverhoillut tuolit ovat mukavia istua, mutta ne vaativat enemmän hoitoa ja puhdistusta.

Keittiön tuolien määrä ja koko riippuvat pöydän koosta ja tilan käyttötarkoituksesta. Pienempiin tiloihin sopivat kapeammat tuolit, kun taas suuremmille ruokapöydille voi valita leveämpiä ja massiivisempia tuoleja.

Trendikkäiden lankkupöytien myötä myös erilaiset lankkupenkit ovat suosittu valinta ruokapöydän istumapaikoiksi. Toinen suosittu tuolimalli ovat aina trendikkäät pinnatuolit. Näistäkin trendeistä nähdään usein yhdistelmiä, joissa pöydän toisella puolella voi olla pinnatuolit ja toisella puolella lankkupenkki. Tällainen rajoja rikkova, mutta samaan aikaan tasapainoinen kokonaisuus on yhä useamman ruokapöydän ostajan valinta.

Hyviä poimintoja ruokapöydän tuoleista ja penkeistä valikoimastamme:


Ulkokäyttöön sopivat sisätilojen ruokapöydät ja -tuolit


Kuva: Esimerkiksi Vilbelin pyöreä ja jatkettava Lana-ruokapöytä sekä Lana-tuolit soveltuvat erinomaisesti myös ulkokäyttöön katetuissa tiloissa.

Muotokielen, materiaalien ja käsittelyiden muuttumisen myötä yhä useammat ruokapöydät, ruokapöytien tuolit ja penkit sopivat sekä sisä-, että ulkokäyttöön. Tänä päivänä ulkokalusteiden – erityisesti katetuissa ulkotiloissa - halutaankin aiempaa enemmän näyttävän samalta kuin sisäkalusteiden.

Tällaiset sekä sisä-, että ulkokäyttöön tarkoitetut ruokapöydät ja tuolit eivät useinkaan ole tarkoitettu käytettäväksi taivasalla, vaan nimenomaan katetussa ja/tai lasitetussa ulkotilassa. Esimerkiksi massiivipuisten pöytien kohdalla kannattaa muistaa, että puun halkeilu on normaali puun ominaisuus, johon vaikuttavat lämpötilan- ja kosteudenvaihtelut, ulkokäytössä voimakkaammin. Tällaiset ruokapöydät ja tuolit on aina hyvä suojata lialta ja sään vaikutukselta ja välttää niiden suoraa maakosketusta.

Myös perinteiset terassikalusteisiin lukeutuvat säänkestävät terassin ruokapöydät ja tuolit ovat yhä enemmän muotoilultaan sisäkalusteita muistuttavia, toki käytetyt materiaalit tekevät niissä eron sisäkalusteisiin.

Ulkokäyttöön valittava ruokapöytä ja siihen sopivat tuolit tai penkit kannattaakin valita asiantuntevan kalustemyyjän opastuksella sen mukaan millaiseen tilaan ne ovat tulossa. Kannattaa kysyä rohkeasti ohjeita sekä valintaan, että kalusteiden huoltokäsittelyyn ja puhdistukseen.

Hyviä poimintoja sisä- ja ulkokäyttöön soveltuvista ruokapöydistä valikoimastamme:


Ruokapöytien ja tuolien huoltaminen

Yleisohje ruokapöytien ja ruokapöydän tuolien puhdistamiseen on pyyhkiminen miedolla puhdistusaineliuoksella ja kuivaus puhtaalla kuivalla liinalla. Huomioi kuitenkin aina kalustekohtaiset, valmistajan puhdistus- ja huolto-ohjeet. Älä koskaan aseta kuumia esineitä suoraan pinnalle ja vältä huonekalujen sijoittamista lämmönlähteen lähelle, koska ne voivat aiheuttaa halkeamia kalusteiden materiaaleihin.

Puu tarvitsee luonnostaan hoitoa. Jos tuote on valmistettu massiivipuusta, puun halkeilu on normaali puun ominaisuus, johon vaikuttavat lämpötilan- ja kosteudenvaihtelut, ulkokäytössä voimakkaammin. Jos tuote on valmistettu havupuusta, pihkaantumista voi esiintyä mm. oksien kohdalla, joka ilmenee lähinnä kellastumisena.

Kalusteiden käyttöikää voi pidentää yksinkertaisella ja säännöllisillä hoidoilla. Värin muuttuminen, pienet halkeamat ja kuiva pinta ovat merkkejä uudelleen käsittelyn tarpeesta. Noin 1–2 kertaa vuodessa tapahtuva käsittely suojaa kalusteita kulumiselta. Valittava käsittelyaine riippuu siitä millainen käsittely tuotteessa on alun perin ollut.

Tuotteita ruokailuryhmien huoltamiseen:


Ulkokäytössä suojaa kalusteet lialta ja sään vaikutukselta. Älä peitä kosteita tai märkiä kalusteita ja vältä suoraa maakosketusta.

Erityishoito-ohje öljytyille tammikalusteille

Jos huonekalun pinta tuntuu kuivalta otettaessa paketista, on suosituksena, että öljytyt pinnat käsitellään öljyllä ennen käyttöä ja ja säännöllisin väliajoin tarpeen mukaan. Hyvä öljyhoito tarjoaa hyvän suojan murtumia, likaa, erilaisia täpliä vastaan ja parantaa tammen väriä ja rakennetta.

Pyyhkiminen kostealla/nihkeällä siivouspyyhkeellä. Varottava runsasta veden käyttöä ja pitkäaikaista nesteen vaikutusta. Roiskeet ja tahrat on poistettava välittömästi kostealla liinalla.

Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa nyt Kallen Kalusteen ilmainen uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tiedon uusista tuotteista, tarjouksista sekä tapahtumista!
Emme spämmää, saat uutiskirjeen keskimäärin 2 krt/vko ja voit koska tahansa peruuttaa tilauksesi.
Seuraa meitä somessa
Hae inspiraatiota sisustukseen, löydä sopivia väriyhdistelmiä, osallistu jännittäviin arvontoihin tai tirkistele muuten vain.
Loading...